“Ze zien me als een grote broer”

 

“Veel jongeren maken hun opleiding niet af. Bijvoorbeeld door problemen thuis, gebrek aan sturing, een vader die hard werkt en nooit thuis is. Ik ken jongeren die al drie scheidingen hebben meegemaakt. Het is de wereld waarin we leven, maar het doet pijn om dat te zien. Die jongeren wil ik helpen opstaan, een duwtje in de rug geven”, vertelt Kees de Bree, jongerenwerker in Ede.

 

Kees vertelt hoe hij jongeren op hun voeten zet door een stukje vaderschap te tonen. “We kopen bijvoorbeeld een stuk bos, hakken bomen om, kloven het hout en slaan het op om te verkopen. Je brengt ze discipline bij, want ‘die klus moet wel af’ en ‘die boom moet wel om’. Vaak ontstaan er gesprekken waarbij één zin soms heel veel zegt over de thuissituatie van een jongere.”

 

Kees heeft zelf twéé vaders, vertelt hij. “Mijn echte vader en een goede vriend. Ze geven me allerlei levenslessen mee. Vorig jaar heb ik met m’n vader in Schotland door de bergen getrokken. Heel cool als je dat met je vader kan beleven. Ik besef dan ook dat veel jongeren dat niet met hun vader kunnen doen.”

 

“Sommige jongeren zien mij als een soort grote broer, een vaderfiguur of een mentor. Ik ben dankbaar dat ik die rol mag vervullen. Met Pasen heeft een jongere uit Ede zich laten dopen. Hij heeft veel met ons gepraat en wilde ons er graag bij hebben. Het was heel tof om te zien hoe hij echt een nieuwe start maakte!”

 

Lees meer over vaderschap in magazine Open voor Vaders. Dit magazine kun je gratis downloaden of aanvragen in de Youth for Christ webshop.

 

Bestel magazine in webshop