Samen tijd doorbrengen in 15 minuten (Medium)

Een relatie bouw je door samen tijd door te brengen. Vaak doen zich toevallig allerlei kansen voor. In de auto of vlak voor je tiener naar zijn of haar slaapkamer vertrekt, komt opeens een heel verhaal naar boven. Zorg daarom elke dag voor korte momenten waarop je beschikbaar bent. Vijf tips om samen tijd door te brengen.

 

1. Zoek het juiste moment

De beste gesprekken heb je tijdens een autorit of rond bedtijd. Momenten waar je met z’n tweeën bent en waar geen druk is. Zoek daarom goede momenten uit om even samen te zijn.

 

2. Location, location, location!

Goede gesprekken vaak op de drempel plaats en niet op de bank. Voor tieners is de escape namelijk belangrijk: als hij iets vertelt dat gevoelig ligt, wil hij bijna gelijk wegkunnen. Mocht je niet goed reageren of mocht het toch te spannend worden, dan kan hij snel weg. Hierdoor ontstaan de goede gesprekken meestal niet ‘gewoon onder etenstijd’, maar vlak voor het slapengaan. Of wanneer hij bijna naar vrienden gaat. Zorg daarom dat je op die momenten extra aandachtig luistert.

 

3. Maak tijd

Zit een jongere ergens mee en heb je te weinig tijd? Spreek af wanneer je het gesprek afmaakt – en houd je daaraan. Bijvoorbeeld: “Nu moet ik naar mijn werk, zullen we na het avondeten even een balletje trappen en het gesprek afmaken?”

 

4. Samen dingen doen

Niet zo’n prater, maar een doener? Heel goed, jongeren leren veel van hun vader door samen dingen te doen! Pizzadeeg maken, fietsband plakken en netjes kitrandjes aanbrengen. Neem de tijd om dingen voor te doen, leg uit wat je doet en geef jongeren de mogelijkheid het zelf te proberen. Zo trek je samen op en deel je jouw eeuwige wijsheid.

 

5. Toon interesse

Stel vragen waarvan je weet dat de tiener daarin geïnteresseerd is. Over sport, muziek, series, films of waar hij maar mee bezig is. Luister en veroordeel niet. Zo leer je hem echt kennen. Vergeet niet af en toe een eigen ervaring te vertellen.

 

Door dit te doen bouw je een relatie waar je elkaar steeds beter leert kennen en vind de jongere in jou een rolmodel waar hij zichzelf aan op kan trekken. Dit is ontzettend waardevol. Nog meer inspiratie nodig? Hier vind je een filmpje waarin jongeren vertellen wat ze van hun vader hebben geleerd.

 

Bekijk onderstaand filmpje en ontdek wat deze jongeren allemaal van hun vader leren.

 

 

Lees meer over vaderschap in magazine Open voor Vaders. Dit magazine kun je gratis downloaden of aanvragen in de Youth for Christ webshop.

 

Bestel magazine in webshop