Onvergetelijke ervaringen in 90 minuten (Well Done)

Soms kost het meer organisatie om vader te zijn. Niet alles ontstaat spontaan. Plan hier regelmatig tijd voor in. Het kost je wat, maar je krijgt hier veel voor terug. Je deelt ervaringen die onderdeel worden van het leven van jongeren.

 

1. Allereerst: tieners die zich vervelen, gaan klootviolen. De hele dag gamen, met vrienden op straat hangen. Hoewel ze er zelden om vragen, hebben tieners nodig dat je hen hier uittrekt. Denk met hen mee wat zij leuk vinden om te doen of doe zelf een suggestie. En ga de eerste keer met hen mee. Denk aan vissen, sleutelen aan een scooter, sport of klussen.

 

2. Ga kijken bij hun voetbalwedstrijd of muziekuitvoering. Dit wordt ontzettend gewaardeerd.

 

3. Maak een gezellige familietraditie. Kijk bijvoorbeeld elke week als gezin The Voice of Holland, doe een wekelijkse pizza-avond of doe samen een cursus. Je kunt zelfs als hele gezin gaan kickboksen. Dit wordt iets waar ze voor thuisblijven, of mogelijk zelfs vragen of vrienden hierbij mogen aanhaken.

 

4. Als aanvulling op de vorige suggestie: combineer je familietraditie met een weekgesprek. Hierdoor kunnen jullie dingen die voor jullie gezin belangrijk zijn bespreken; en elk gezinslid heeft het gevoel dat ze inspraak hebben. Denk aan gezinsregels bespreken, de top-of-flop-van-de-week of een uitje plannen.

 

5. Los samen problemen op. Tieners zijn gemotiveerd om te leren als ze zelf ergens tegenaan lopen. Geef niet meteen jouw eigen oplossing en los ook het probleem niet direct voor hen op. Als ze naar een feestje willen, maar niemand hebben om ze thuis te brengen hoef je ze niet gelijk te halen. En als ze geld willen voor een nieuwe telefoon hoef je ze niet gelijk te sponsoren. Vraag hen welke opties ze hebben, wat voor- en nadelen zijn en laat hen zelf kiezen. Spullen die ze niet gebruiken op marktplaats zetten of een bijbaantje zoeken. Bespreek achteraf of het gewerkt heeft zoals ze hadden gehoopt. Hiermee maak je hen zelfredzaam en leren ze zelfvertrouwen. En als bonus – hierdoor voel je jezelf een opperbeste pa.

 

Het kost tijd om er echt te zijn voor jongeren. Als je deze tijd er echter in investeert, dan zie je dat ook terug. Je gezin wordt hecht. Jongeren ontwikkelen zich, worden zelfredzaam en trots op wat ze zelf voor elkaar krijgen. Inspiratie nodig om dingen samen te ondernemen? Bekijk onderstaand filmpje over wat jongeren graag met hun vader doen.

 

 

Lees meer over vaderschap in magazine Open voor Vaders. Dit magazine kun je gratis downloaden of aanvragen in de Youth for Christ webshop.

 

Bestel magazine in webshop