Je geliefd voelen in 3 minuten (Rare)

Iedereen wil zich gezien en geliefd weten. Juist voor jongeren is dit cruciaal. Het draait om echte aandacht. In drie minuten kun je al veel verschil maken.

 

1. Kijk naar je tiener

Gewoon terwijl hij of zij bezig is. Tijdens huiswerk maken, tafeldekken of muziek maken. Als hij opkijkt en jouw blik opvangt, weet hij zich al gezien.

 

2. Maak kleine gebaren

Er zit grote kracht achter een knipoog, een schouderklopje of een glimlach. Hierdoor laat je gemakkelijk merken dat je de ander waardeert. Vooral bij tieners gaat het om subtiele gebaren. Een kus, knuffel of groots compliment is al heel snel gênant – zeker in het openbaar.

 

3. Geef gerichte complimenten

Bedank als ze iets voor je gedaan hebben. Iedereen houdt ervan geprezen te worden – al zeggen tieners vaak dat het hen niet boeit. Wees specifiek. Bijvoorbeeld: “Dankjewel dat je de afwas hebt gedaan.” Of: “Wat een mooie voorzet.” Meen wat je zegt en breng je compliment enthousiast.

 

Drie simpele tips om een positieve basis voor je relatie te leggen. Je kunt niet van een jongere verwachten dat ze zin hebben om veel tijd met je door te brengen als jij niet de persoon bent die ze regelmatig zien. Neem door de dag heen regelmatig momenten om hen op te merken. Begroet aan de ontbijttafel en als je terugkomt uit je werk. Kijk even als ze ’s avonds huiswerk maken of aan het ontspannen zijn.

 

Bekijk ook onderstaand filmpje waarin jongeren praten over wat zij van hun vader geleerd hebben.

 

 

Lees meer over vaderschap in magazine Open voor Vaders. Dit magazine kun je gratis downloaden of aanvragen in de Youth for Christ webshop.

 

Bestel magazine in webshop